INCLUZIV24.MD
Postat la: 14:20, 05 mai 2021
Politic

Activistul Grigore Petrenco cere anularea decretului prin care Vladislav Clima a fost numit președinte al Curții de Apel Chișinău

Fostul deputat comunist și activist civic, Grigore Petrenco, solicită președintei Maia Sandu să revoce sau să anuleze decretul prin care magistratul Vladislav Clima a fost numit, în septembrie 2020, președinte al Curții de Apel Chișinău.
Activistul Grigore Petrenco cere anularea decretului prin care Vladislav Clima a fost numit președinte al Curții de Apel Chișinău
Potrivit documentului, fostul deputat susține că magistratul Clima a fost numit la șefia Curții de Apel fiind incompatibil cu funcția respectivă.

Mai mult de atât, în același act, Petrenco menționează că „legalitatea procedurii de selectare și promovare în cazul judecătorului Clima este una dubioasă”, iar doi dintre membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) ar fi în conflict de interese cu acesta. Prin urmare, cei doi magistrați ar fi trebuit să se abțină de la procedura de vot.

În cererea sa, Petrenco motivează solicitarea prin deciziile care au fost luate anterior de magistratul Vladislav Clima. Principala decizie fiind de nevalidare a alegerilor locale din Chișinău din 2018, castigate de Andrei Năstase. Ulterior, Clima și-a anulat propria decizie.

„Aceasta este o probă incontestabilă că Vladislav Clima a încălcat dreptul fundamental al cetățenilor de a alege și de a fi aleși. Prin faptele lui reprobabile, a fost subminată democrația și principiile statului de drept, independența și imaginea justiției, imaginea Republicii Moldova și a captivității statului sub egida lui Vladimir Plahotniuc. Cum poate o asemenea persoană atât de compromisă să fie compatibilă cu funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău?”, se menționează în cerere.

Totodată, Petrenco afirmă că procedura de vot de la CSM prin care Clima a fost promovat la Curtea de Apel este una „dubioasă”. Potrivit lui, doi dintre membrii CMS ar fi trebuit să se abțină de la procedura de vot, deoarece s-ar fi aflat în conflict de interese. Mai exact este vorba de magistrata Elena Belei și magistrata Carolina Ciugureanu-Mihailuță.

„Consider de asemenea că legalitatea procedurii de selectare și promovare în cazul judecătorului Clima este una foarte dubioasă. Vladislav Clima a fost ales de 2 membri ai CSM, care se aflau în conflict de interese. La momentul alegerii acestuia în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău, Clima Vladislav examina cauza lui Ciugureanu Mihail împotriva Consiliului Superior al Magistraturii privind anularea hotărârii CSM referitor la acordul de tragere la răspundere penală. Membru CSM, profesorul titular Ciugureanu-Mihailuță Carolina este fiica lui Ciugureanu Mihail”, explică activistul civic în cererea sa.

În context, Petrenco cere șefei statului să revoce sau să anuleze decretul prin care magistratul Vladislav Clima a fost numit președinte al Curții de Apel Chișinău.

„În temeiul art. 167 alin. (1) din Codul administrativ, art. 16 alin. (4) din Legea cu privire la organizarea judecătorească, vă solicit respectos, admiterea cererii prealabile și anularea sau revocarea Decretului nr. 1747-VIII din 02.09.2020 privind numirea lui Vladislav Clima în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău, cu respingerea candidaturii acestuia și restituirea propunerii către Consiliul Superior al Magistraturii”, se arată în cererea prealabilă a lui Petrenco către Președinție.

Solicitată pentru o reacție, purtătoarea de cuvânt a Președinției, Sorina Ștefîrță ne-a spus să scriem o solicitare pe adresa de email a instituției. Deoarece este un subiect mai complex, purtătoarea de cuvânt a instituției va reveni ulterior cu un răspuns oficial al Președinției scrie tv8.md 
Ctrl
Enter
Ați depistat o greȘeală?
Evidențiați cuvântul și apăsați Ctrl+Enter